GEORGIEN DAG 3

DEN GAMLE PILGRIM

GEORGIEN - PILGRIMSFÆRD

3. JUNI - 9. JUNI 2019                                                                                                  RETUR

PILGRIMSFÆRD

DAG 3

4. JUNI 2019

BATUMI

KUTAISI

AFSTAND:             0 KM

AFSTAND TOTAL:     0 KM

VEJR: 25C sol


HØJDEMETER:  n/n m op   n/n m ned


Mogenmaden eller mogenmadsbuffeten er et kapitel for sig selv. Indtil nu har det været sædvanlig vestlig morgenmad med the/kaffe, brød, smør, ost, marmelade, agurk, tomat, mælk, yogurth m.v.

Men her til morgen var det nærmest et middags måltid. Værten på hotellet blev ved med at komme med den ene tallerken efter den anden med georgiske specialiteter, der så rigtig lækre ud. Men det var umuligt at smage det hele uden at spærnge maven. 

Senere på pilgrimsfærden oplevede vi det samme på flere af overnatningsstederne, at morgenmaden var et overdådigt måltid.

Det må nævnes, at det georgiske køkken er overdå dig med grøntsager og skønne krydderier og urter. Særligt et spændende ostebrød blev serveret som supplement til mange retter.

Kutaisi er Georgiens næst største by med ca. 150.000 indbyggere og er tidligere Georgiens hovedstad i middelalderen. Den ligger ud til floden Rioni på en slette i den vestlige del af Georgien ca. 220 km fra Tbilisi .Indtil Georgiens selstændighed i 1991, var byen et vigtig industricentrum.

Byen som sådan er ikke videre spændende og ligner mange andre mellemstore byer, hvor byens centrum er centreret om den gamle bydel. Den er ret overskuelig.

I udkanten af byen ligger Bragati Katedralen på en højt op over byen.

Vi besøger katedralen.

På vores vej mod Batumi nogle dage i forvejen, overnattede vi på Hotel Harmony lidt vest ude i en forstad til Kutaisi langs en indfaldsvej.

Det er et mindre familiedrevet hotel i god standard, hvor der serveres morgenmad i forbindelse med overnatningen. Det er en meget venlig vært, der taler godt engelsk, tysk og russisk.

Værelset er stort, pænt og rent med et udmærket badeværelse. Der er balkon og aircon.

Første overnatning fik vi morgenmaden konverteret til en picnicpose, hvor der var mad til hele vores rejsedag.

Så da vi kørte tilbage besluttede vi at tage en overnatning mere.

OM - Bagrati Cathedral - Kutaisi Katedralen er bygget Ukimerioni Højen med udsigt over Kutaisi. Katedrael er fra det 1100 århundrede og er et mesterstyk- ke i georgisk middelalder arkitektur. Katedrael har over århundrede lidt under manglende ved ligeholdelse og blevet i dårligere og dårlige stand. Fra 1950'erne har restaurering og renovering af katedrale stå et på, for i 2012 at blive intensiveret.  Katedralens historie kan føres tilbage til 1003, til tiden for Kong Bagrat III - deraf  navnet Bagrati. Kong David the Builder sørgede for at katedralen blev færdiggjort og indviet. Katedralen har stor betydning, fordi den er begyndt bygget under den først konge af et samlet Georgien, Kutaisi var i middelalderen Georgiens hovedstad. I 1692 blev katedralen ødelagt i en eksposion udført af Ottomans tropper, hvor kuplen og en væg kollapsede. I 1770 skød russiske tropper yderligere en del af katedra- len i grus. Efter renoveringen fra 2012 er katedrael idag i funktion for messer. I katedralen ligger den Giorgi I (George i) begravet. Trods de mange hundrede års manglede omsorg for bygning og interiør, så synes jeg at katedralen er bragt fint tilbage til tiden før dens tilintetgørelse. Dens indre er meget spartansk og ikke som mange orto dokse kirkerum oversået med ikoner og kalkmalerier. Det indre virker råt  og koldt, men på sammetid imødekom mende og varmt.  Centralt i kirkerummet er placeret et relikvieskrin med relikvier fra 11 helgener.

OM - Motsameta Monastery Dette lille kloster er bygget på et klippefremspring ud mod floden Tskhaltsirela - det betyder "det røde vand". Til klosteret, der er bygget før år 735, knytter sig flere voldsomme begivenheder. Klosteret har et meget flot udsyn over floddalen og det skov bevoksede høje bakker. det ligger isoleret og er derfor ikke besøgt af mange turister. Klosteret er bygget, hvor der tilbage i det 4. århundrede var en kirke og et lille samfund. Hvonår klosteret er byg- get taber sig i historien, der i øvrigt er voldsom. I følge en legende eller gammel historie angreb en mus- limsk hær byen i 700 tallet og dræbte byens ledere David og Konstantin, fordi de ikke ville kovertere til islam og blev smit i floden. Men historien fortøæller, at en løve bragte ligene op i kirken. De er nu helgener og deres relikvier er i alterrummet. den nuværende kirke er fra 1000 tallet Her slutter historien ikke for i 1923 kom det russiske hem melige politi og førte relikvierne til et museum i Kutaisi. Efter protester blev relikvierne senere leveret tilbage til klosteret, i en stand så man ikke kunne vide hvem var hvem. De agenter som i sin tid hentede relikvierne led al le 3 døden, den en blev dræbt af sin søn, en døde af tuberkulose, og en blev sindsyg. Da vi var på besøg blev vi beæret med at overvære et bryl lup med pump og pragt og på vejen ud mødte vi et be- gravelsesoptog på vej ned til klosterkirken. Klosteret er bygget nærmest som en borg med ringmur og tilgang over en bro over en lille kløft. Klosterkirken er ik ke særlig stor, men har en utrolig udstråling og flotte kalk malerier på væggene. Et separat klokketår står nærmest ude på den yderste kan af klippefremspringet og kloster boligen er ej heller særlig stor. Der er en særlig stemning over stedet, som man straks for nemmer ved ankomst og ophold.

OM - Gelati Monastery Dette klosterkompleks består af både en katedral , kirke, selstændig klokketårn, flere klosterbygninger og er om- givet af en ringmur. Gelati klosteret og dets katedral er en af Georgiens vig- tigste kirkekomplekser. det er bygget i den Byzantiske  periode omkring 1100 tallet af Kong David IV og rigt udsmykket med mosaikker og freskoer.  Klosteret var et at periodens mest prægtige både i  arkitek tur og som religiøstcenter. I det storthedstid i det 11. - 12. århundrede var der univer sitet og mange store personligheder fik sin uddannelse her. Som så mange andre katedraler og kirker, er der tilstadig hed større og mindre reparationer eller restauringer af bygninger og inventar og det gælder også for denne meget smukke katedral, som igennem flere år har undergået restaureing, der endnu ikke er afsluttet og vil vare nogle år endnu.


Adresse:


Birkevej 11C, Tuse,

4300 Holbæk

Denmark


Min e-mail:


admin@abea.dk

Copyright @ All Rights Reserved